Miksi lähden tekemään kansainvälistä vapaaehtoistyötä?
Lyhyt vastaus olisi “koska mä voin”, pidempi vaatiikin jo hieman enemmän tarinointia…
Halusin osallistua kansainväliselle työleirille jo peruskouluikäisenä. Tämän ajatuksen saadessani olimme käymässä sukulaisten luona, jossa oli parhaillaan käynnissä jälleen yksi vuosien varrella järjestetyistä työleireistä. Siihen aikaan puhuttiin vielä työleireistä, mutta nykypäivänä korrektimpi ilmaisu on vapaaehtoistyöleiri, joka kertoo paremmin leirin tarkoituksenmukaisuudesta, joten tulen käyttämään sitä vielä usein tulevan vuoden aikana.
Ajatus pääsi unohtumaan moneksi vuodeksi, kunnes pääsimme kevääseen 2023 saakka. Lähtiessäni opiskelemaan rakennusalaa, en noviisina vielä ymmärtänyt, kuinka suhdanneherkälle alalle olin hakeutumassa. Laskusuhdanteen seurauksena en päässytkään aloittamaan uudessa työpaikassa muutosneuvottelujen takia, joten jäin yllättäen työttömäksi. Haettuani töitä tuloksetta kolme kuukautta, silmiini osui Kansainvälinen Vapaaehtoistyö Ry-yhdistyksen jakama julkaisu SCI Sveitsin tarjoamasta projektityöstä joka alkaisi syyskuussa 2023. Sanat eco-village, Ecological Building Construction ja refurbishing hyppäsivät silmilleni englanninkielisen teksin lomasta ja kiinnostukseni heräsi. Mieleeni palasi vuosien takainen haave vapaaehtoistyöhön lähdöstä ulkomaille ja ajattelin, että miksipä ei – eihän hakeminen vaadi muuta kuin hieman vaivannäköä! Tästä päästäänkin aasinsiltaa pitkin kysymykseen “miten?”
Miten hain tekemään kansainvälistä vapaaehtoistyötä?
Samana iltana alitajuntani alkoi työstämään hakemustekstiä ja englanninkielistä CV:tä, mutta kello alkoi olla joten päätin miettiä hakemista vielä yön yli. Kuten olettaa saattaa, kävi mieli vielä pitkään ylikierroksilla maailmankaikkeuden eteeni heittämästä mahdollisuudesta, kunnes lopulta sain unen päästä kiinni.
Seuraavana aamuna avasin tietokoneen uudelleen aamuteen juotuani ja varmistin vielä ystävältäni, mitä kautta hän oli tehnyt oman englanninkielisen ansioluettelonsa kansainvälisiä tehtäviä hakiessaan. Minut ohjeistettiin tekemään CV Europassiin, joka oli tullut tutuksi jo ammattikoulun ajalta. Loppuviikon aikana käänsin ansioluetteloni englanniksi, siirsin sen Europassiin ja laadin motivaatiokirjeen. Muokkasin motivaatiokirjettä ja luetutin kirjeen ja sen kieliopin samaisella ystävälläni, joka oli suositellut Europassia. Sunnuntai-iltana olin lopulta tyytyväinen viikonlopun aikaansaannoksiin ja kaikki oli lähetysvalmiina.
Prosessin mukaisesti lähetin CV:n ja motivaatiokirjeen lähettävälle organisaatiolle1 eli Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry:n järjestökoordinaattorille. Järjestökoordinaattori luki hakemukseni, sopi kanssani etähaastattelun projektityöhön ja välitti lopulta hakemukseni eteenpäin. Saimme sovittua tapaamisen samalle viikolle mikä oli hyvä, sillä kyseisen projektin hakuaika oli umpeutumassa heti huhtikuun alussa.
- Kansainvälistä vapaaehtoistyötä ei voi lähteä tekemään tuosta vain. Jokaisella vapaaehtoistyöleirillä ja -projektilla on vapaaehtoistyöntekijän lisäksi vähintään lähettävä ja vastaanottava organisaatio. Joissain tapauksissa neljäntenä osapuolena sopimuksissa voi olla järjestävä organisaatio. Omassa projektityöhankkeessani on neljä osapuolta: minä eli vapaaehtoistyöntekijä, lähettävä organisaatio (Kansainvälinen vapaaehtoistyö Ry), järjestävä organisaatio (SCI Switzerland) sekä vastaanottava organisaatio eli Herzfeld Sennrütin ekokylä. ↩︎
Odottelin muutaman viikon ajan mahdollista haastattelukutsua Herzfeld Sennrütin ekokylästä eli vastaanottavalta organisaatiolta. Kuten olettaa voi, niin pääsin haastatteluun. Toiset pari viikkoa myöhemmin sain kuulla, että minut haluttaisiin toiseksi vapaaehtoistyöntekijäksi tulevaan projektiin. Toukokuussa osallistuin Kansainvälinen Vapaaehtoistyö Ry järjestämään pitkäaikaisvapaaehtoistyöhön lähtevien koulutukseen. Päivän mittaisen koulutuksen aikana saimme kuulla aikaisemmin lyhyt- ja pitkäkestoisissa vapaaehtoistyössä olleiden kokemuksia, pohdimme mahdollisia vastaan tulevia ongelmanratkaisua vaativia tilanteita ja arvoristiriitoja. Koulutuspäivä oli kaikessa monipuolisuudessaan mielenkiintoinen ja täynnä asiaa.
Mitä kaikkea siihen vapaaehtoistyöhön sitten kuuluu?
Monipuolisesti kaikkea laidasta laitaan! Tulevan vuoden aikana tulen vapaaehtoistyöntekijän roolissa osallistumaan ekokylän talouden- ja puutarhanhoitoon, kylän eri rakennusten ja osien remontointiin, korjauksiin ja rakentamiseen sekä arjen pyörittämiseen. Järjestämme myös muiden vapaaehtoisten ja kylän asukkaiden kanssa erilaisia tapahtumia ja avointen ovien päiviä.
Tämä osio on hieman mysteeri itsellekin, mutta se on varmaa että luvassa on mahtava seikkailu!